Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Benedikto kiaušinis

Benedikto kiaušinis lyg iš restorano: šefo patarimai, kaip jį tobulai pagaminti

Benedikto kiaušinis – vienas elegantiškiausių pusryčių patiekalų, kuris stebina savo skonių deriniu ir atrodo lyg iš prabangaus restorano. Šis patiekalas išsiskiria tobulu skysto trynio, traškios bandelės ir švelnaus olandiško padažo deriniu. Norite jį pagaminti namuose?


Kas yra Benedikto kiaušinis?

Benedikto kiaušinis – tai klasikinių pusryčių patiekalas, susidedantis iš kelių esminių elementų:

  • Traškios angliškos bandelės arba skrudinto duonos riekelės;
  • Poširuotas (virtas be lukšto) kiaušinis, kurio trynys lieka skystas;
  • Olandiškas padažas – šilkinis, sviestinis padažas su subtilia citrinos rūgštele;
  • Papildomi priedai – dažniausiai rūkyta lašiša, šoninė ar špinatai.

Šefo patarimai tobulam Benedikto kiaušiniui:

Kad patiekalas būtų nepriekaištingas, svarbu laikytis kelių esminių žingsnių.


1. Tinkamai paruošti poširuotą kiaušinį

Poširuoti kiaušiniai – esminė Benedikto kiaušinio dalis. Štai kaip jį tinkamai išvirti:

Švieži kiaušiniai – kuo šviežesni kiaušiniai, tuo lengviau jie išlaiko formą verdant.
Actas vandenyje – į vandenį įpilkite 1 šaukštą acto, jis padeda baltymui greičiau sustingti.
Verdenantis, bet ne burbuliuojantis vanduo – vandens temperatūra turėtų būti apie 80–85 °C.
Sukurkite sūkurį – įmaišykite vandenį, kad susidarytų sūkurys, ir į jo centrą atsargiai įmuškite kiaušinį.
Virimo laikas – virkite 2,5–3 minutes, kol baltymas sustings, o trynys liks skystas.


2. Tobulas olandiškas padažas

Olandiškas padažas – tai prabangus, šilkinis, sviestinis padažas, kurį lengva pagaminti, tačiau jis reikalauja šiek tiek įgūdžių.

Ingredientai:

  • 3 kiaušinių tryniai;
  • 150 g sviesto;
  • 1 šaukštelis citrinos sulčių;
  • Žiupsnelis druskos ir pipirų.

Gaminimo eiga:

  1. Kiaušinių trynius suplakite dubenyje virš garų vonelės.
  2. Po truputį pilkite tirpintą sviestą, nuolat plakant.
  3. Kai padažas sutirštės, įpilkite citrinos sulčių ir įberkite druskos.

Šefo patarimai:

  • Padažas neturi užvirti, nes tryniai gali sutraukti.
  • Jei padažas per tirštas, įpilkite šaukštą šilto vandens.

3. Bandelės ar duonos pasirinkimas

Klasikiniam Benedikto kiaušiniui tinka:

  • Angliškos bandelės (English muffin);
  • Skrudinta prancūziška duona;
  • Ruginių miltų duonelės arba net brioche bandelės.

Šefo patarimas: Apkepkite bandelę keptuvėje su šiek tiek sviesto, kad ji būtų traški, bet išliktų minkšta viduje.


4. Papildomi ingredientai

Benedikto kiaušinio variacijos:

  • Tradicinis variantas: su šonine arba kumpiu.
  • Prabangus variantas: su rūkyta lašiša arba ikrais.
  • Vegetariškas: su šviežiais špinatais arba avokadu.

Kaip surinkti Benedikto kiaušinį?

  1. Bandelė: skrudintą bandelę padėkite į lėkštę.
  2. Papildai: uždėkite pasirinkto priedo – lašišos, šoninės ar špinatų.
  3. Poširuotas kiaušinis: atsargiai uždėkite poširuotą kiaušinį ant viršaus.
  4. Olandiškas padažas: apipilkite kiaušinį olandišku padažu.
  5. Papuošimas: pabarstykite šviežiai maltų juodųjų pipirų ir, jei norite, petražolių ar mikrožalumynų.

Patarimai, kaip išvengti klaidų:

Per karštas vanduo: jei vanduo stipriai verda, kiaušinis išsileis.
Sustingęs olandiškas padažas: jei padažas sutirštėjo per daug, įmaišykite šaukštą šilto vandens.
Pervirti kiaušiniai: poširuotas kiaušinis turi išlikti su skystu tryniu.

Mano išsaugoti straipsniai