Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Pusryčių idėjos
Pusryčiai

Kas iš tikrųjų vyksta organizme, kai praleidžiate pusryčius? Ekspertų įžvalgos

Pusryčiai dažnai vadinami svarbiausiu dienos maistu, tačiau daugelis žmonių vis dar linkę juos praleisti. Ką iš tikrųjų reiškia pusryčių praleidimas mūsų organizmui? Kokį poveikį jis daro sveikatai ir savijautai? Štai ką sako mitybos specialistai ir sveikatos ekspertai.

Energijos lygio sumažėjimas

Kai praleidžiame pusryčius, mūsų kūnas prabunda be pakankamo kuro. Po ilgos nakties be maisto, organizmui reikia energijos atsargų papildymo. Nepavalgius ryte, gliukozės kiekis kraujyje lieka žemas, o tai gali lemti silpnumą, nuovargį, koncentracijos stoką ir sumažėjusią darbingumą.

Medžiagų apykaitos sulėtėjimas

Reguliarus pusryčių praleidimas gali turėti neigiamą poveikį medžiagų apykaitai. Organizmas, negavęs energijos, pereina į taupymo režimą ir pradeda lėtinti kalorijų deginimo procesus. Tai gali lemti svorio augimą, nes kūnas stengiasi sukaupti daugiau atsargų vėlesniems laikotarpiams.

Granola

Padidėjęs potraukis nesveikam maistui

Praleidus pusryčius, dienos eigoje dažnai atsiranda stipresnis potraukis cukrui ir greitiems užkandžiams. Tai lemia persivalgymą pietų ar vakarienės metu, taip pat gali paskatinti rinktis kaloringus, riebius produktus.

Neigiamas poveikis hormonams

Pusryčių praleidimas gali sutrikdyti insulino ir kortizolio lygį organizme. Ryte kortizolio koncentracija natūraliai būna aukšta, o neprivalgius, ji gali dar labiau pakilti, didindama streso jausmą ir dirglumą.

Širdies ir kraujagyslių ligų rizika

Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie nuolat praleidžia pusryčius, turi didesnę riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Tai siejama su padidėjusiu cholesterolio kiekiu ir kraujospūdžio svyravimais.

Ekspertų patarimai

Mitybos specialistai rekomenduoja neatsisakyti pusryčių net ir skubant. Svarbiausia rinktis subalansuotą maistą, kuriame būtų baltymų, skaidulų ir sveikųjų riebalų. Pavyzdžiui, avižinė košė su vaisiais, graikiškas jogurtas su riešutais ar viso grūdo duona su avokadu.

Pusryčiai yra ne tik energijos šaltinis, bet ir svarbi sveikos gyvensenos dalis. Pradėjus rytą nuo maistingos ir subalansuotos mitybos, gerėja savijauta, darbingumas ir bendra sveikata.

Mano išsaugoti straipsniai