Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
cholesterolis
Gėrimai

Sužinok, kokie 5 gėrimai labiausiai didina cholesterolio kiekį organizme

Cholesterolis – tai riebalų pavidalo medžiaga, kurios perteklius kraujyje gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas. Nors dažniausiai apie cholesterolio kiekio padidėjimą kalbama dėl maisto produktų, kai kurie gėrimai taip pat gali prisidėti prie cholesterolio kiekio padidėjimo. Tam tikri gėrimai turi aukštą cukraus ar riebalų kiekį, kuris ilgainiui gali turėti neigiamos įtakos jūsų širdies sveikatai. Šiame straipsnyje aptarsime penkis gėrimus, kurie labiausiai gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje.

1. Cukrumi saldinti gazuoti gėrimai

Cukrumi saldinti gazuoti gėrimai yra vieni iš pagrindinių kaltininkų, didinančių cholesterolio kiekį kraujyje. Šiuose gėrimuose yra itin daug cukraus, kuris tiesiogiai veikia lipidų apykaitą organizme. Reguliariai vartojant daug cukraus turinčius gėrimus, didėja trigliceridų (riebalų) kiekis kraujyje, o tai gali sumažinti „gerąjį“ HDL cholesterolį ir padidinti „blogąjį“ LDL cholesterolį.

Kaip sumažinti riziką?
Ribokite saldžiųjų gazuotų gėrimų vartojimą arba, dar geriau, rinkitės vandenį, natūralias arbatas arba nesaldintas alternatyvas. Jei troškinate saldaus skonio, rinkitės gėrimus be pridėtinio cukraus arba natūraliai saldžius vaisių užpilus.

2. Kavos gėrimai su grietinėle ir sirupais

Kava pati savaime gali būti naudinga sveikatai, jei geriama saikingai. Tačiau daugelis kavos gėrimų, ypač su grietinėle, pilno riebumo pienu ir sirupais, gali greitai padidinti cholesterolio kiekį. Grietinėlėje yra sočiųjų riebalų, kurie tiesiogiai didina LDL cholesterolio lygį kraujyje. Be to, kavos gėrimai su sirupais turi daug cukraus, kuris taip pat neigiamai veikia lipidų apykaitą.

Kaip sumažinti riziką?
Rinkitės kavą su liesu pienu arba augaliniu pienu, venkite grietinėlės ir saldžių sirupų. Vartojant kavą saikingai ir su mažiau riebalų bei cukraus, galite išvengti neigiamo poveikio sveikatai.

ledinė latte

3. Alkoholis

Nors nedidelis alkoholio kiekis, pavyzdžiui, raudonasis vynas, gali turėti tam tikrų širdies sveikatai naudingų savybių, didelis ir reguliarus alkoholio vartojimas gali padidinti cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje. Alkoholis ne tik tiesiogiai veikia lipidų apykaitą, bet ir gali skatinti kepenų riebalų kaupimąsi, kas galiausiai sukelia kepenų problemas ir padidėjusį „blogąjį“ cholesterolį.

Kaip sumažinti riziką?
Jei vartojate alkoholį, tai darykite saikingai – moterims rekomenduojama ne daugiau kaip viena porcija per dieną, o vyrams – ne daugiau kaip dvi. Geriau rinkitės mažiau alkoholio turinčius gėrimus arba ieškokite sveikesnių alternatyvų, kaip nealkoholiniai gėrimai.

cholesterolis

4. Pieno kokteiliai

Pieno kokteiliai, ypač tie, kurie gaminami su pilno riebumo pienu, grietinėle ir ledais, gali būti tikra cholesterolio bomba. Šiuose gėrimuose yra daug sočiųjų riebalų, kurie skatina LDL cholesterolio padidėjimą. Taip pat dažnai šie kokteiliai turi didelį cukraus kiekį, kuris taip pat prisideda prie neigiamos įtakos širdies sveikatai.

Kaip sumažinti riziką?
Jei mėgstate pieno kokteilius, rinkitės liesą arba augalinį pieną, venkite ledų ir perdirbtų saldiklių. Naudokite šviežius vaisius ir natūralų jogurtą kaip alternatyvą, kad išvengtumėte sočiųjų riebalų pertekliaus.

5. Energetiniai gėrimai

Energetiniuose gėrimuose yra didžiulis cukraus ir kofeino kiekis, o tai gali turėti neigiamos įtakos cholesterolio lygiui kraujyje. Cukraus perteklius gali padidinti trigliceridų kiekį, o tai sumažina HDL cholesterolį ir skatina LDL cholesterolio didėjimą. Be to, per didelis kofeino vartojimas gali turėti įtakos kraujospūdžiui ir širdies ritmui, o tai padidina širdies ligų riziką.

Kaip sumažinti riziką?
Venkite energetinių gėrimų arba ieškokite sveikesnių alternatyvų, pavyzdžiui, natūralios žaliosios arbatos ar vaisinių vandens užpilų, kurie suteiks energijos be neigiamų pasekmių sveikatai.

Mano išsaugoti straipsniai