Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!

Gabrielė Žutautaitė apie prioritetus, gyvenimo balansą ir pusryčių tendencijas

Tinklaraščio „Pusryčiams“ organizavimas, darbas komunikacijos agentūroje, sportas, mezgimas ir dar daugybė kitų veiklų. Taip šiuo metu atrodo Gabrielės Žutautaitės-Naidzinavičės kasdienybė. Apie pasikeitusį požiūrį į maistą, į socialinius tinklus, kokias pusryčių tendencijas mato tarp žmonių bei kaip randa gyvenimo balansą Gabrielė pasakoja toliau.

Gabrielė Žutautaitė-Naidzinavičė

Seniau minėjote, kad Jūsų mėgstamiausi pusryčiai yra iš kiaušinių. Ar bėgant laikui nuomonė nepasikeitė? Koks mėgstamiausias kiaušinių paruošimo būdas?

– Vis dar labai mėgstu kiaušinių pusryčius dėl jų universalumo. Kiaušinius galima paruošti daugybe įvairiausių būdų, todėl juos valgyti man niekada neatsibosta. Aišku, kreipiu dėmesį ir į pusryčių maistingumą, ypač – baltymų kiekį, tad kiaušinai padeda visus tuos elementus susirinkti. Mano mėgstamiausi būdai, ko gero, yra du – virti kiaušiniai ir plakti kepti kiaušiniai. Abu šie metodai – labai greiti, tad juos dažniausiai gaminu darbo dienomis. 

„Pusryčiams“ gyvuoja jau virš šešerių metų. Kaip per tą laiką pasikeitė Jūsų požiūris į maistą, pusryčius?

– Per tuos šešerius metus išsigryninau savo prioritetus. Jeigu anksčiau man svarbesnė buvo estetika ir gražūs rekvizitai nuotraukose, dabar stengiuosi, kad pagrindinėmis pusryčių „žvaigždėmis“ būtų kokybiški, natūralus ingredientai: mano kepta raugo duona, kaimiški kiaušiniai, ūkininkų daržovės ir panašiai. Pastebėjau, kad paprastėja ir receptai. Anksčiau norėdavau savo patiekalus gaminti kuo įmantriau, su išskirtiniais, sunkiau randamais ingredientais, o dabar ieškau paprastų skonių, daugiau dėmesio kreipiu ne į ingredientų išskirtinumą, o ingredientų sezoniškumą, lokalumą, jų skonių derinius, naujas kombinacijas. Noriu, kad receptai būtų paprasti, juos pasigaminti galėtų kiekvienas. 

[-[0]-]

[-[1]-]

Gal po tiek laiko pastebėjote, kad keistųsi pusryčių įpročiai ir tarp žmonių, ypač Lietuvoje?

– Mano nuomone, žmonės ėmė labiau ieškoti kokybės. Vis daugiau dėmesio kreipia į parduotuvėse įsigyjamų produktų ingredientus, maistingumą; dažniau apsiperka turguje, renkasi ūkininkų produkciją. Taip pat pastebiu, kad tiek aš pati, tiek aplinkiniai vis dažniau atsigręžia į nostalgiškus, vietinius skonius. Prie virtų kiaušinių visi vėl ėmė dievinti žirnelius su majonezu, renkasi juodą duoną, o ne amerikietišką batoną. Net nekalbu apie tai, kad pusryčiai apskritai grįžo į madą: nuslūgo protarpinio badavimo banga, daugelis vėl renkasi pusryčiauti kaip įprasta. Savaitgalio pusryčiai tapo maža švente – žmonės gamina vieni kitiems namuose arba renkasi pusryčiauti miesto restoranuose. Džiaugiuosi šiais pokyčiais. 

Jūsų turinys pasižymi ne tik skaniais receptais, bet ir labai estetišku pateikimu. Kaip sekėsi atrasti savo stilių?

– Pastebėjau, kad mano tinklaraščio estetika keitėsi su mano pačios požiūriu. Tinklaraščio kūrimo pradžioje įkvėpimo sėmiausi iš populiarių užsienio kūrėjų. Nuotraukas retušuodavau su daugybe filtrų, fotografuodama naudojau krūvą rekvizitų. Dabar mano stilius – gerokai natūralesnis, net sakyčiau minimalistinis. Nuotraukų beveik neretušuoju jokiais filtrais, o savo cinkelio joms suteikiu iliustracijomis. Prie šio stiliaus perėjau labai natūraliai – grįžau prie vaikystės hobio piešti, tad iliustracijomis ėmiau dailinti ir „Pusryčiams“ kadrus. 

[-[2]-]

[-[3]-]

Iš šono atrodo, kad turinio kūrimas vien tik apie pusryčius reikalauja labai daug kūrybiškumo ir pastangų. Ar teko per pusryciams gyvavimo laiką susidurti su perdegimu, kūrybine krize? 

– Kadangi pusryciams vis dar nėra mano pagrindinis darbas, turiu prabangą atsitraukti, kada tik pačiai norisi – pajutusi įkvėpimo stygių, tą ir darau. Leidžiu sau sustoti, pailsėti, o tada jau grįžti su naujomis idėjomis ir jų įgyvendinimu. 

Iš kur kyla vis naujos pusryčių idėjos? Kaip užtikrinate, kad jos nesibaigtų?

– Įkvėpimo semiuosi iš aplinkos, kurioje sukuosi – kelionių ir jų metu ragaujamų patiekalų, kino, serialų, receptų (ir net grožinių) knygų, kolegų tinklaraštininkų Lietuvoje ir užsienyje. Taip mano sąraše dažniausiai visada yra bent vienas patiekalas, kurį norėčiau išbandyti – o kol turėsiu bent tą vieną patiekalą, manau, įkvėpimo irgi nepritrūks. 

Koks, Jūsų nuomone, yra labiausiai nuvertintas pusryčių produktas, kuris turėtų būti labiau populiarus? 

– Aš manau, kad pusryčiams mes valgome vis dar per mažai varškės. Pavyzdžiui, varškė puikiai tinka kaip sumuštinio pagardas ar užtepėlė, ją galima valgyti sūriai – su sūriu, daržovėmis ar prieskoninėmis žolelėmis. 

[-[4]-]

[-[5]-]

Užsiimate ne tik „Pusryčiams“ profiliu, bet ir esate įkūrusi komunikacijos agentūrą „Rushmore“, mezgate, sportuojate, nepamirškime ir asmeninio gyvenimo. Kaip pavyksta viską suderinti ir subalansuoti, kad išvengtumėte perdegimų?

– „Pusryčiams“ ir pagrindinio darbo „Rushmore“ veiklas tarpusavyje suderinti padeda paprasčiausias laiko planavimas: „Pusryčiams“ veikloms įprastai skiriu 1 darbo dieną per savaitę. Per ją filmuoju video, montuoju, rašau naujienlaiškius ir panašiai. Likusios 4 dienos yra skirtos agentūros užduotims. Nors darbinių veiklų turiu nemažai, visgi savo užduotis stengiuosi planuoti taip, kad gyvenimo po darbo dienos liktų tiek pat, kiek buvo darbo. Pavyzdžiui, jeigu dirbu 6-7 valandas, tai ir laisvalaikiui laiko skiriu tiek pat. 

Kaip atrodo Jūsų darbo diena?

– Dažniausiai dirbu maždaug nuo 10 iki 17 valandos, o likęs laikas skirtas laisvalaikiui. Jį planuoju pagal poreikius ir intuiciją – kartais sportuoju, kartais mezgu, kartais einu į kiną, kartais užrašinėju „Postcrossing“ atvirukus, kartais skaitau knygas.

Ar pasikeitė santykiai su socialinėmis medijomis, atsižvelgiant į tai, kad Jūsų pagrindinė veikla yra socialiniuose tinkluose? 

– Žinoma, net labai. Dabar į savo buvimą socialiniuose tinkluose labiau žiūriu kaip į darbo dienos dalį, o ne laisvalaikio praleidimo būdą – rytais, vakarais, savaitgaliais ar atostogų metu scroll‘inu ženkliai mažiau. Dabar rytus pradedu ne nuo telefono paėmimo į rankas, o nuo vandens stiklinės, dienoraščio ir pasiruošimo dienai. Telefoną pasiimu tik tada, kai reikia išeiti iš namų. 

[-[6]-]

[-[7]-]

Dabartinės Jūsų veiklos reikalauja tikrai nemažai įvairių skills‘ų: fotografavimas, redagavimas, rašymas, soc. tinklų administravimas. Kaip ir kur viso to mokėtės?

– Beveik visose šiose srityse esu savamokslė. Nuo paauglystės rašiau asmeninius tinklaraščius, kūriau įvairiausius tinklapius, buvau įsitraukusi į grafikos dizaino, fotografų-mėgėjų bendruomenes, daug apie tai skaičiau internete, tad praktikuotis pradėjau labai anksti. Visos šios žinios pravertė ir tada, kai sugalvojau kurti savo tinklaraštį. 

Neatskleidžiant didesnių paslapčių, kokie yra tolimesni Jūsų planai? Ar tai susiję su pusryciams, ar su copywriting‘u, ar su asmeniniu gyvenimu.

– Kol kas grandiozinių planų neturiu – vietoje jų geriau stengiuosi atrasti džiaugsmą savo kasdieniuose ritualuose. 

Mano išsaugoti straipsniai