NET 53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
riebalu kiekis mityboje
Riebalų kiekis mityboje

Kodėl moterims mityboje ypatingai svarbu palaikyti tinkamą riebalų kiekį

Labiausia tau patinka tie produktai, kurių etiketėse pažymėta neriebus. Aišku, kodėl: kad nepriliptų koks papildomas kilogramas. Prasta strategija! Jei užsispyrusi laikysiesi principo jokių riebalų, ne tik tų norimų keleto kilogramų niekada neatsikratysi, bet gali dar ir vieną kitą priaugti!

Atvirkščias rezultatas

Vietoj įprasto kelių procento riebumo jogurto tavo šaldytuve ima rastis indelių su žyma 0%. Į kavą grietinėlės nebepili, jei ryžtiesi šliūkštelėti pieno, jis privalo būti liesas. Apie sviesto ar grietinės egzistenciją išvis pamiršti. Nes tai – riebu.

Negalima smerkti tokios tavo nuostatos. Juk iš tiesų ilgai mums į galvas buvo farširuojama mintis: riebalai niekaip nesuderinami su dailiomis formomis. Tačiau ironiška: visiškai jų atsisakiusios ne tik nesulieknėsime – rezultatas gali netgi būti atvirkščias. Mat kai stinga riebalų, organizmui sunkiau pasisavinti iš maisto gaunamą energiją, todėl svoris ima kauptis aplink juosmenį – štai ir susidaro toks baugus gelbėjimosi ratas.

Ne, neteigiame, kad čia ir dabar turėtum praryti kelis gabalus šokoladinio torto. Tokie riebalai – tikrai nieko gera. Organizmui naudingi tie, kuriuose daug nesočiųjų riebalų rūgščių omega 3 ir omega 6: jos stiprina imunitetą, gerina smegenų veiklą, lėtina senėjimo procesus, yra naudingos sąnariams ir odai.

Nuo vilko – ant meškos

Jau išmokome įdėmiai skaityti gaminių etiketes, kad patikrintume, ar ten nedaug riebalų, bet pamirštame įvertinti ir kitą informaciją: produktas gal ir neriebus, bet ar gausus cukraus? Mat šis – net didesnis dailios figūros priešas nei riebalai.

moters mityba
Moters mityba

Kodėl? Todėl, kad cukrus – angliavandeniai, kuriuos organizmas greitai perdirba į riebalus, tikrai nenaudingus organizmui. Be to, cukrus išprovokuoja nuolatinį jo poreikį: organizmas įpranta gauti greitą energijos dozę ir pradeda jos reikalauti, todėl energija šokinėja kaip kiškis. Tuo tarpu gerieji riebalai teikia sotumo, yra pagrindinis energijos šaltinis.

Tik primename

Sudrėkinta oda atrodo lygesnė, glotnesnė. Bet dėl to turime dėkoti ne tik vandeniui – riebalams taip pat. Mat jie yra kiekvienos odos ląstelės membranos pagrindinė dalis. Šis sluoksnis sukuria barjerą, kuris saugo odą nuo dehidracijos. Jei vartoji per mažai riebalų, per anksti atsiranda raukšlių, kyla spuogų, juoduoja paakiai.

Be riebalų organizmas nepajėgus pasisavinti ir kai kurių vitaminų: A, D, E, K. Riebalai tiesiogiai dalyvauja gaminant moterišką hormoną estrogeną. Taigi riebalų stygius gali tapti ir sumažėjusio lytinio potraukio, ankstyvos menopauzės, nevaisingumo priežastimi.

Aprūpink organizmą pakankamu kiekiu riebalų ir džiaukis gyvenimu!

Rinkis geruosius riebalus. Omega 3 ir omega 6 riebalų rūgščių gausu riebiose žuvyse, kiaušiniuose, žvėrienoje, avokaduose, riešutuose (tik ne žemės), sėklose, grūduose, alyvuogių aliejuje.

Reabilituok baltymus. Tyrimų duomenimis, lengviau lieknėjama, kai gerųjų riebalų rūgščių gausaus maisto valgoma kartu su produktais, kuriuose apstu ląstelienos ir baltymų.

Nuspalvink maistą. Jau minėjome, kad riebalų stygius gali išprovokuoti odos problemų. Kad jas neutralizuotum, valgyk ryškių spalvų daržovių – jose daug uždegimus slopinančių antioksidantų.

Mano išsaugoti straipsniai