NET 53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Laukiasi
Nėštumas

Nėštumo metu draudžiami ingredientai: kokių produktų reikėtų vengti?

Nėštumo metu moters organizmas patiria daug pokyčių, todėl tinkama mityba tampa ypač svarbi. Nors subalansuota ir maistinga dieta yra būtina būsimos mamos ir kūdikio sveikatai, tam tikrų produktų reikėtų vengti dėl jų galimo neigiamo poveikio. Šiame straipsnyje aptarsime, kokių ingredientų reikėtų atsisakyti ar vartoti itin atsargiai.


1. Žalia mėsa ir žuvys

Nėštumo metu reikėtų vengti:

  • Žalios ar pusiau keptos mėsos (pvz., kepsnių, kurių vidus lieka žalias).
  • Sushi su žalia žuvimi, vytintų ar rūkytų produktų (pvz., lašišos).

Šiuose produktuose gali būti Listeria ar Toxoplasma bakterijų, kurios gali sukelti infekcijas ir pakenkti kūdikiui.

Ką rinktis?
Visada valgykite gerai termiškai apdorotą mėsą ir žuvį.

Žuvies kvapas

2. Nepasterizuoti pieno produktai

Reikėtų vengti:

  • Nepasterizuoto pieno, sūrių (pvz., brie, camembert) ar varškės.
    Nepasterizuoti produktai gali būti užteršti Listeria, kuri pavojinga nėščiajai ir vaisiui.

Ką rinktis?
Tik pasterizuotus pieno produktus – jie saugūs ir suteikia organizmui kalcio bei kitų būtinų medžiagų.


3. Kai kurios žuvų rūšys

Rekomenduojama vengti:

  • Didelės žuvys (pvz., ryklys, kardžuvė, tunas), kurios gali turėti didelį kiekį gyvsidabrio.

Gyvsidabris gali neigiamai paveikti kūdikio smegenų ir nervų sistemos vystymąsi.

Ką rinktis?
Riebias žuvis su mažesniu gyvsidabrio kiekiu, pvz., lašišą, skumbrę ar silkę, bet vartoti jas ne dažniau nei 2 kartus per savaitę.


4. Kofeinas

Dideli kofeino kiekiai gali sukelti nėštumo komplikacijas, pvz., persileidimo ar mažo gimimo svorio riziką.

  • Rekomenduojama neviršyti 200 mg kofeino per dieną (apie 1–2 puodeliai kavos).
    Kofeinas randamas ir kituose produktuose, pvz., šokolade, arbatoje, gaiviuosiuose gėrimuose.

Ką rinktis?
Rinkitės žolelių arbatas be kofeino ar kavos pakaitalus, pvz., cikorijų kavą.


5. Žali kiaušinių tryniai

Žali arba pusiau termiškai apdoroti kiaušiniai (pvz., minkšti omletai, naminiai majonezai) gali būti užteršti Salmonella bakterijomis, kurios pavojingos nėščiosioms.

Ką rinktis?
Tik pilnai virtus ar keptus kiaušinius.


6. Alkoholis

Nėštumo metu alkoholis visiškai nerekomenduojamas, nes jis gali sukelti vaisiaus alkoholinį sindromą (FAS), kuris daro negrįžtamą žalą kūdikio smegenims ir vystymuisi.

Ką rinktis?
Rinkitės nealkoholinius gėrimus, pvz., vaisių sultis ar specialius nėščioms moterims skirtus kokteilius.

cholesterolis
Gėrimai

7. Perdirbti ir greito maisto produktai

Greito maisto gaminiai, užkandžiai, turintys daug druskos, cukraus ar transriebalų, nėra naudingi. Jie gali sukelti svorio augimą, aukštą kraujospūdį ar gestacinį diabetą.

Ką rinktis?
Sveikus užkandžius, pvz., šviežius vaisius, riešutus, daržovių juosteles su humusu.


8. Lakrica (saldymedžio produktai)

Saldymedis gali padidinti kraujospūdį ir turėti neigiamą poveikį kūdikio smegenų vystymuisi, todėl jo reikėtų vengti.

Ką rinktis?
Rinkitės saldumynus be saldymedžio ekstrakto.


9. Per daug vitamino A turintys produktai

Dideli vitamino A kiekiai (pvz., kepenų produktai, tam tikri maisto papildai) gali pakenkti vaisiaus vystymuisi.

Ką rinktis?
Subalansuotą mitybą su daržovėmis ir vaisiais, o prieš vartojant papildus – pasitarti su gydytoju.


10. Žolelės ir augalai

Nors žolelių arbatos dažnai laikomos sveikomis, kai kurios žolelės (pvz., šalavijas, mėta dideliais kiekiais) gali skatinti gimdos susitraukimus ar turėti kitokį poveikį.

Ką rinktis?
Saugias arbatas, pvz., ramunėlių ar liepžiedžių, tačiau prieš vartojant retas žoleles – pasitarti su gydytoju.

Mano išsaugoti straipsniai