Rugpjūtis – tai metas, kai soduose prinoksta saldūs, sultingi pomidorai, o virtuvė prisipildo vasaros kvapų. Nors dažniausiai jie konservuojami su actu, vis daugiau lietuvių atranda seną, bet labai madingą būdą – rauginimą.
Pomidorai
Naujausias
Vasaros pabaiga – tai metas, kai daržo gėrybės pasiekia savo skonio viršūnę. Pomidorai – vienas iš tų produktų, kurio derliaus neįmanoma suvalgyti iš karto. Būtent todėl verta išsivirti kažką gardaus žiemai, kad šaltuoju metu namuose vis dar sklistų vasaros aromatai.
Lietuvoje vasaros pabaiga – tai metas, kai virtuvės kvepia raugtais agurkais, virtais uogienių burbuliukais ir prieskoniais iš verdamo pomidorų padažo.
Pomidorų sprogimas (skilinėjimas) dažniausiai susijęs su drėgmės svyravimais bei netolygiu augimo tempu. Tai nėra liga ar kenkėjų pažeidimas – tai fiziologinė reakcija į netinkamas augimo sąlygas.
Pomidorai – vieni mėgstamiausių daržovių Lietuvos daržuose. Jie dera tiek šiltnamiuose, tiek lauke, tačiau tam, kad augtų sveiki, gausiai žydėtų ir brandintų vaisius, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į jų priežiūrą, bet ir į kaimynystę.
Liepa – sodininkui vienas darbingiausių ir kartu džiaugsmingiausių mėnesių. Derlius jau pradeda džiuginti: sunoksta braškės, vyšnios, agurkai ir pirmieji pomidorai, o kartu atsiranda ir darbų, kuriuos būtina atlikti, kad sodas ir daržas išliktų produktyvūs iki pat rudens.
Pomidorų genėjimas – viena svarbiausių, bet dažnai pamirštamų daržininkystės užduočių. Tinkamai atliekamas genėjimas padeda ne tik formuoti augalą, bet ir pagerina derliaus kokybę, sumažina ligų riziką ir pagreitina vaisių nokimą. Tačiau reikia žinoti, ką, kada ir kaip genėti, kad nepakenktume augalui.
Kai vasaros saulė prinokina raudonus, saldžius pomidorus, daugelis prisimena vaikystę ir močiutės virtuvę, kvepiančią česnakais, krapais ir verdančiu padažu.
Pomidorai savo sultyse – tai vienas universaliausių konservavimo būdų. Žiemą jie tampa puikiu pagrindu troškiniams, sriuboms, padažams ar net tiesiog puikia garnyro dalimi prie mėsos ar makaronų. O svarbiausia – toks konservas natūralus, be acto, cheminių priedų ir išlaiko tikrą pomidoro skonį.
Liepos pabaiga – vienas smagiausių laikotarpių kiekvieno daržininko ir sodininko kalendoriuje. Sodas ir daržas šiuo metu jau pilni sunokusių vaisių ir daržovių, tačiau svarbu žinoti, kada yra pats tinkamiausias metas skinti derlių. Kai kurios gėrybės turi būti surinktos nedelsiant, kad išvengtume pernokimo ar kenkėjų, o kitas geriau palikti dar kelioms savaitėms, kad jos pilnai subręstų.
Geltonuojantys pomidorų lapai – tai vienas dažniausių signalų, kad augalui kažkas negerai. Tai gali būti visai nedidelė, greitai pataisoma klaida arba rimtesnė problema, kurią būtina spręsti kuo greičiau.
Liepa – tikras skonių, kvapų ir spalvų mėnuo. Sodininkų ir turgelių prekystaliai lūžta nuo šviežių gėrybių, o mūsų organizmas natūraliai trokšta lengvesnio, vandeningo ir maistingo maisto.