PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
cholesterolio mažinimas
ką galima ir ko negalima valgyt sergant cukralige?

Net 9 netikėti maisto produktai, labai didinantys cholesterolio kiekį kraujyje: sužinokite, kokie

Aukštas cholesterolio kiekis – viena pagrindinių širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių. Dažnai manome, kad jį kelia tik riebūs kepsniai ar greitasis maistas, tačiau cholesterolio lygį kraujyje gali padidinti ir kai kurie, atrodytų, visai nekalti produktai.


1. Kava (filtruota mažiau pavojinga)

Nors pati kava cholesterolio neturi, nefiltruota kava (pavyzdžiui, paruošta prancūzišku kavinuku arba turkiška kava) gali padidinti „blogojo“ cholesterolio (MTL) kiekį. Taip nutinka dėl cafestolio – natūralios medžiagos, esančios kavos tirščiuose.

Patarimas: rinkitės filtruotą kavą arba kavą iš kavos aparatų su popieriniais filtrais.

Juoda kava
Kava

2. Kokosų aliejus

Nors dažnai pristatomas kaip „sveikesnė alternatyva“, kokosų aliejus labai turtingas sočiųjų riebalų, kurie gali didinti MTL cholesterolio lygį. Tyrimai rodo, kad net nedideli kokosų aliejaus kiekiai kasdien gali turėti neigiamos įtakos širdies sveikatai.

Patarimas: vartokite saikingai ir rinkitės alyvuogių ar rapsų aliejų kasdieniam naudojimui.


3. Ryžių trapučiai

Šie populiarūs lengvi užkandžiai dažnai atrodo kaip sveikas pasirinkimas, tačiau jie turi aukštą glikeminį indeksą, o tai reiškia, kad greitai pakelia cukraus kiekį kraujyje. Tai gali skatinti organizmą gaminti daugiau insulino, kuris netiesiogiai didina cholesterolio gamybą kepenyse.

Patarimas: vietoj jų rinkitės viso grūdo duoną ar natūralius grūdus.


4. Perdirbti augaliniai aliejai (pvz., palmių aliejus)

Palmių ir kai kurie kiti perdirbti aliejai turi daug sočiųjų riebalų. Jie dažnai naudojami kepiniuose, greitame maiste ar pusfabrikačiuose – net ir tokiuose, kurie vadinami „sveikais“.

Patarimas: skaitykite etiketes ir venkite produktų su „palm oil“ ar „hydrogenated fats“ žymėjimais.


5. Šaldyti kepiniai

Pyragaičiai, bandelės ar net šaldyti pusryčių vafliai gali atrodyti kaip greitas ir skanus sprendimas, tačiau dažnai juose slepiasi transriebalai ir daug cukraus – du veiksniai, stipriai prisidedantys prie cholesterolio didėjimo.

Patarimas: rinkitės namuose keptus kepinius be margarino ir su kuo mažiau cukraus.


6. Per daug vaisių sulčių

Natūralios sultys turi vitaminų, bet jose labai daug fruktozės, kuri perdirbama kepenyse. Per didelis fruktozės kiekis gali skatinti trigliceridų kaupimąsi ir „blogojo“ cholesterolio augimą.

Patarimas: vietoj sulčių geriau valgykite visus vaisius – taip gausite ir skaidulų.

Mimoza

7. Krevetės

Nors tai atrodo kaip lengvas ir sveikas baltymų šaltinis, krevetės turi gana daug cholesterolio. Vienoje porcijoje gali būti daugiau nei 150 mg cholesterolio – tai beveik visas dienos leistinas kiekis jautriems žmonėms.

Patarimas: mėgaukitės saikingai, ypač jei turite polinkį į padidėjusį cholesterolį.


8. Sūris

Kai kurie sūriai, ypač kietieji (parmezanas, čederis), turi daug sočiųjų riebalų ir cholesterolio. Nors jie naudingi kaulams dėl kalcio, vartojant per daug, gali neigiamai paveikti širdies sveikatą.

Patarimas: rinkitės liesesnius sūrius (pvz., rikotą, varškę), ribokite porcijų dydį.


9. Populiarieji augaliniai pienai (jei papildyti)

Sojų, avižų ar migdolų pienai dažnai būna papildyti cukrumi ar kokosų riebalais, kad pagerėtų skonis. Tokie priedai gali netikėtai prisidėti prie blogėjančio cholesterolio profilio.

Patarimas: rinkitės nesaldintus augalinius gėrimus ir tikrinkite jų sudėtį.

Mano išsaugoti straipsniai