Raudonieji serbentai – tai ne tik gaivus vasaros skonis, bet ir tikra vitaminų bomba, kurią dažnas sodininkas randa savo darže liepos–rugpjūčio mėnesiais.
uogos
Nors agrastai ne tokie populiarūs kaip avietės ar mėlynės, jie – tikri vitaminų ir antioksidantų lobynai, verti sugrįžti į mūsų kasdienį mitybos racioną. Šios rūgštokos, bet sultingos uogos ne tik gaivina vasaros dienomis, bet ir padeda stiprinti imunitetą, gerinti virškinimą ir stabdyti senėjimo procesus.
Avietės – ne tik skanus ir aromatingas vasaros uogas, bet ir tikras vitaminų, mineralų bei antioksidantų lobynas. Šios mažos, raudonos uogos puikiai tinka tiek šviežios, tiek džiovintos ar naudojamos įvairiuose patiekaluose. Be to, avietės turi daugybę naudingų savybių, kurios gali pagerinti mūsų sveikatą ir savijautą.
Gervuogės turi daug maistinių skaidulų, kurios padeda reguliuoti virškinimą, palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą ir mažinti cholesterolio lygį kraujyje.
Vasaros metu lietuviški sodai ir daržai gausiai noksta vaisiais, o tarp jų – ir tikras sveikatos lobis: juodieji serbentai.
Šį savaitgalį pasibaigęs Kanų kino festivalis nestokojo dėmesio lietuviams, o ypač – režisieriui Vytautui Katkui. Pirmą kartą lietuviško kino istorijoje šio festivalio trumpametražių filmų programoje varžėsi V. Katkaus filmas „Uogos“. Išskirtinio dėmesio sulaukė ir būsimas debiutinis ilgametražis šio režisieriaus kūrinys – jo filmo „Svečias“ projektas laimėjo „Next Step“ apdovanojimą Kanų festivalio „Kritikų savaitės“ programoje....
Sveika mityba atlieka svarbų vaidmenį siekiant sumažinti įvairių ligų, įskaitant vėžį, riziką. Nors vieno stebuklingo produkto, kuris visiškai apsaugotų nuo šios ligos, nėra, tam tikri maisto produktai, turintys antioksidantų, vitaminų ir kitų naudingų junginių, gali padėti sumažinti riziką.
Šiltuoju metų laiku naudinga pasinaudoti galimybe į mitybos racioną įtraukti sezoninius, itin vertingus vaisius ir daržoves – produktus, pasižyminčius dideliu maistinių medžiagų kiekiu bei naudingu poveikiu savijautai.
Jose gausu vitaminų, antioksidantų, skaidulų ir kitų organizmui svarbių medžiagų.
Vietiniuose ūkiuose pagaliau sirpsta didžiausios ir bene kvapniausios uogos – pirmasis lietuviškų braškių derlius jau puikuojasi „Maximos“ parduotuvių lentynose. Ar žinojote, kad šioje, daugumos gyventojų pamėgtoje, uogoje vitamino C kur kas daugiau nei citrusiniuose vaisiuose?
Rugpjūtis – tai aukso metas visiems, mėgstantiems ruoštis žiemai ir kaupti gardžias atsargas iš šviežių, saulėje prinokusių daržovių, vaisių ir uogų.
Vasaros pabaiga – uogų ir vaisių derliaus metas. Mūsų virtuvėse vėl kunkuliuoja puodai, kvapai užlieja namus, o stiklainiai rikiuojasi eilėmis.