Mityba yra vienas svarbiausių ilgalaikės sveikatos ir ilgaamžiškumo veiksnių. Mokslininkai nuolat atlieka tyrimus, siekdami nustatyti, kurie maisto produktai gali padėti ilgiau išlikti sveikiems ir gyvybingiems.
uogos
atsitiktinis
Uogų sezonas trumpas, tad skanaukite jų kuo įvairesnių ir nepamirškite įkomponuoti į kasdienius patiekalus. Nors įprasta braškes naudoti glotnučiams, gardinti jomis pusryčių košę, jogurtus ar varškę, jas galime panaudoti ir sočioms salotoms.
Vietiniuose ūkiuose pagaliau sirpsta didžiausios ir bene kvapniausios uogos – pirmasis lietuviškų braškių derlius jau puikuojasi „Maximos“ parduotuvių lentynose. Ar žinojote, kad šioje, daugumos gyventojų pamėgtoje, uogoje vitamino C kur kas daugiau nei citrusiniuose vaisiuose?
Retas, kuris vasarą pasirinks gerti karštą šokoladą ar kakavą su zefyrais, kad ir kaip šie gėrimai skaniai kvėpės ar gražiai atrodys. Šiltoju sezonu daugelis mieliau renkasi gaivinantį, šaltą gėrimą. O kuomet, jei ne vasarą, apdovanoti savo organizmą vitaminų puokšte?...
Vasaros metu lietuviški sodai ir daržai gausiai noksta vaisiais, o tarp jų – ir tikras sveikatos lobis: juodieji serbentai.
Pyragas su maskarpone – tai klasikinis itališkas desertas, kuris žavi savo švelniu skoniu, lengva tekstūra ir elegantiška išvaizda. Jis primena tiramisu, tačiau gali būti gaminamas įvairiais būdais – su uogomis, šokoladu, vaisiais ar net be kepimo.
Liepa – tikras skonių, kvapų ir spalvų mėnuo. Sodininkų ir turgelių prekystaliai lūžta nuo šviežių gėrybių, o mūsų organizmas natūraliai trokšta lengvesnio, vandeningo ir maistingo maisto.
Kai baigiasi braškių sezonas, ateina eilė šilauogėms. Nors populiarios uogos prekybos centruose džiugina ištisus metus, dabar jų kaina bene žemiausia.
Nors agrastai ne tokie populiarūs kaip avietės ar mėlynės, jie – tikri vitaminų ir antioksidantų lobynai, verti sugrįžti į mūsų kasdienį mitybos racioną. Šios rūgštokos, bet sultingos uogos ne tik gaivina vasaros dienomis, bet ir padeda stiprinti imunitetą, gerinti virškinimą ir stabdyti senėjimo procesus.
Jose gausu vitaminų, antioksidantų, skaidulų ir kitų organizmui svarbių medžiagų.
Uogų kisielius – tai vienas iš tų desertų, kurie ne tik sušildo širdį, bet ir primena namų jaukumą. Nors šiais laikais parduotuvėse galima rasti daugybę modernių saldumynų, tradicinis kisielius išlieka ypatingas savo paprastumu ir simbolika.
Avietynas – vienas vertingiausių uogynų sode, tačiau tam, kad jis kasmet džiugintų gausiu derliumi, būtina tinkamai pasirūpinti krūmais rudenį.















