Pomidorų auginimas savo darže ar šiltnamyje – vienas iš didžiausių lietuviško šiltojo sezono džiaugsmų. Tačiau norint, kad pomidorų krūmas džiugintų ne tik žaliu vešlumu, bet ir gausiu, kokybišku derliumi, svarbu jį tinkamai prižiūrėti. Vienas iš pagrindinių darbų – pomidorų genėjimas.
Pomidorai
Lietuvoje vasaros pabaiga – tai metas, kai virtuvės kvepia raugtais agurkais, virtais uogienių burbuliukais ir prieskoniais iš verdamo pomidorų padažo.
Liepos pabaiga – vienas smagiausių laikotarpių kiekvieno daržininko ir sodininko kalendoriuje. Sodas ir daržas šiuo metu jau pilni sunokusių vaisių ir daržovių, tačiau svarbu žinoti, kada yra pats tinkamiausias metas skinti derlių. Kai kurios gėrybės turi būti surinktos nedelsiant, kad išvengtume pernokimo ar kenkėjų, o kitas geriau palikti dar kelioms savaitėms, kad jos pilnai subręstų.
Ar žinote, kad XVI a. į Europą iš Pietų Amerikos atkeliavę pomidorai iš pradžių laikyti nuodingais ir naudoti tik kaip stalo puošmena?
Vasaros ir rudens sandūroje daržovių gausa virtuvėje atveria puikias galimybes pasigaminti skanių atsargų žiemai.
Vasaros pabaiga – tai metas, kai daržo gėrybės pasiekia savo skonio viršūnę. Pomidorai – vienas iš tų produktų, kurio derliaus neįmanoma suvalgyti iš karto. Būtent todėl verta išsivirti kažką gardaus žiemai, kad šaltuoju metu namuose vis dar sklistų vasaros aromatai.
Pomidorų genėjimas – viena svarbiausių, bet dažnai pamirštamų daržininkystės užduočių. Tinkamai atliekamas genėjimas padeda ne tik formuoti augalą, bet ir pagerina derliaus kokybę, sumažina ligų riziką ir pagreitina vaisių nokimą. Tačiau reikia žinoti, ką, kada ir kaip genėti, kad nepakenktume augalui.
Vasara – pomidorų derliaus metas, kai norisi kuo ilgiau mėgautis jų sultingumu ir natūraliu saldumu. Tačiau kaip išsaugoti šį skonį žiemą, kai šviežių pomidorų nėra?
Liepa – tikras skonių, kvapų ir spalvų mėnuo. Sodininkų ir turgelių prekystaliai lūžta nuo šviežių gėrybių, o mūsų organizmas natūraliai trokšta lengvesnio, vandeningo ir maistingo maisto.
Kai vasaros saulė prinokina raudonus, saldžius pomidorus, daugelis prisimena vaikystę ir močiutės virtuvę, kvepiančią česnakais, krapais ir verdančiu padažu.
Tos, kurios yra susidūrusios su odos problemomis, puikiai žino, kaip skaudžiai per kišenę gali kirsti brangių odos priežiūros produktų pirkimas....
Ne kiekviena mėgaujasi saulės voniomis, o neretai trūksta ir kantrybės visą dieną gulinėti po saule. Štai puikūs būdai, kaip įdegti greitai ir efektyviai be ilgo kepinimosi saulėje....