Koks bebūtų oras – vasaros savaitgalius tiesiog privalu leisti ne namuose. Tad ištuštėjusios miestų gatvės ir į gražiausius gamtos kampelius vakarais traukiantys žmonės liudija apie lietuvių norą pasidžiaugti vasaros malonumais. O kad savaitgaliai įsimintų, ir niekam nesugadintų nuotaikos, prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika pataria, ko vertėtų nepamiršti ir į ką piknikautojams atkreipti dėmesį.
Svarbu saugiai transportuoti ir laikyti maistą
Kartais, maistą gabenant ne itin sandariuose talpose, atvykus į vietą, gali laukti nemalonus siurprizas: tarkime, išsipylęs mėsos marinatas. „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika primena viską supakuoti labai sandariai, o greitai gendančius produktus: mėsą, žuvį, pieno produktus dėti į šaltkrepšį. Jei jo neturite, galite panaudoti maišelius su ledu arba iš anksto užšaldyto vandens buteliukus.
„Jei jau piknikauti vykstate be šaltkrepšio, pasistenkite, kad žuvis ir mėsa, ypač paukštiena, kuo trumpiau – iki kol kepsite – būtų šilumoje. Marinuota mėsa išsilaikys ilgiau už nemarinuotą, bet jei skubate ar neturite jos pasiruošę, nusipirkę artimiausiame prekybos centre, vėliau galite jau užkūrę ugnį mėsą supjaustyti gabaliukais ir gerai įtrinti prieskoniais“, – pataria specialistas.
Jis primena, kad norint išvengti apsinuodijimo, nemarinuotos mėsos ir žuvies rekomenduojama nepalikti šilumoje daugiau kaip 2 valandas (arba 1 valandą, jei temperatūra pakilusi iki +30°C). Laikant ilgiau, maiste gali pradėti daugintis bakterijos. Be to, parsivežtus mėsos ir žuvies likučius reikėtų laikyti šaldytuve ir suvartoti per 1-2 dienas.
Neturite grilio, bet norisi kepsnio – ne bėda
Į gamtą su draugais neretai susiruošia ir paaugliai, kurie daug neinvestuodami ir neturėdami grilinimo įgūdžių, nori pasiruošti gardžią vakarienę gamtoje. Kartais ir vyresni iškylautojai, jau nuvažiavę pusę kelio, prisimena, kad pamiršo įsidėti groteles ar iešmus. V. Nadzeika sako, kad visada galima rasti išeitį: „Susiruošę išsikepti kepsnių pirmą kartą, parduotuvėje įsigyti vienkartinių kepsninių (pigiausia nekainuos nė 5 Eur.) arba pradėti ruošti mėsą ant paprasčiausio metalinio stačiakampio. Taip bus galima lengviau reguliuoti temperatūrą, be to naujokai grilintojai susipažins su pagrindiniais kepimo principais“.
Ekspertas pataria, kad iešmus gamtoje gali atstoti ir miške rasti pagaliukai, iš kurių nesunku išdrožti iešmelius, tik prieš kepimą juos reikėtų pamirkyti vandenyje, kad vėliau nedegtų. Juos bus galima sudėti ant storesnių iš pagaliukų sustatytų stovų.

Kiaulienos kepsniai, marinuoti su kiviais
Kepsniams reikės:
- 720 g kiaulienos mentės arba nugarinės;
- 2 vnt. kivių;
- 0,25 vnt. citrinos;
- 1 šaukšto skysto medaus;
- 1 šaukšto grūdėtųjų garstyčių;
- 1 šaukštelio raudonėlių;
- 3 skiltelių česnako;
- 0,5 šaukštelio pipirų,
- druskos – pagal skonį.
Garnyrui reikės:
- 2 vnt. raudonųjų paprikų;
- 250 g. vyšninių pomidorų;
- 1 šaukšto aliejaus;
- druskos, pipirų – pagal skonį.
Kaip gaminti:
- Nulupkite kivių žievę ir susmulkinkite juos. Į dubenėlį dėkite kivius, nuluptas ir susmulkintas česnako skilteles, grūdėtąsias garstyčias, išspauskite citrinos sultis, įkrėskite medaus, suberkite raudonėlius ir pipirus. Viską sutrinkite. Kiaulienos nugarinės kepsnius įtrinkite pasiruoštu marinatu. Padėkite šaltai marinuotis ne ilgiau nei 2 valandas.
- Kepsnius kepkite ant vidutinės grilio kaitros po 7–8 minutes iš abiejų pusių. Iškeptus kepsnius pagardinkite druska.
- Juos patiekite su daržovėmis. Paprikas perpjaukite į 4 dalis, pašalinkite sėklytes. Paprikas bei pomidorus apšlakstykite aliejumi ir kepkite ant grotelių: pomidorus 2–3 minutes, paprikas – 5–7 minutes.