PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
Šilauogės
Šilauogės

Šilauogės: kaip šios uogos pavergė mūsų širdis ir su kuo dera geriausiai

Panašios į mėlynes, bet kur kas didesnės, o ir nereikia ieškoti miškuose – jų galima užsiauginti savo sode ar tiesiog įsigyti parduotuvėje. Tai – pastarąjį dešimtmetį Lietuvos gyventojų širdis pavergusios šilauogės. Saldžios ir gardžios dangiško mėlynumo uogos patinka tiek vaikams, tiek ir suaugusiems, o ir tinka jos ne tik desertams, bet ir dera su kitais patiekalais.

Nors Lietuvoje atsirado palyginti neseniai – pirmosios šilauogės, arba aukštaūgės mėlynės, į šalį atkeliavo tik XX a. pabaigoje iš Jungtinių Valstijų, jos netruko išpopuliarėti mūsų krašte. Apie 2000-uosius šias uogas augino tik pavieniai sodininkai, o nuo maždaug 2010 metų susidomėjimas šilauogėmis išaugo ženkliai. Tą itin paskatino didėjantis susidomėjimas sveika mityba bei malonus šių uogų skonis.

Kada sodinti šilauoges
Šilauogės

„Šilauoges klientai mielai perka ištisus metus ir jos yra vienos populiariausių uogų, kartu su braškėmis ir trešnėmis. Šios uogos itin mėgstamos vaikų, o dėl savo švelnaus skonio puikiai tinka valgyti tiek vienos, tiek pagardinti įvairius desertus bei patiekalus. Siekiame, kad vaisiai, uogos ir daržovės mūsų parduotuvėse būtų itin kokybiškos bei šviežios, todėl keliame aukštus reikalavimus augintojams ir skiriame daug dėmesio logistikos grandinei – iš logistikos centrų į parduotuves šviežias uogas pristatome vos per kelias valandas. Šilauogių sezonas tęsiasi ištisus metus, šaltuoju sezonu jos į parduotuvių lentynas atkeliauja iš įvairių pasaulio vietų, tačiau „Lidl“ klientai visuomet gali būti tikri, kad šios uogos pasižymės puikiomis skoninėmis bei maistinėmis savybėmis“, – sako „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.

„Lidl“ parduotuvėse galima įsigyti tiek Lietuviškų, tiek iš užsienio atvežtų šilauogių, kurių augintojams taikomi griežtesni negu reikalauja Europos Sąjungos (ES) reglamentas ir vieni griežčiausių Lietuvos rinkoje reikalavimai, todėl šiomis uogomis galima mėgautis ištisus metus.

Šilauogės – tikras „supermaistas“

Šilauogės yra išskirtinės dėl savo ypatingų maistinių savybių ir dažnai yra minimos kaip „supermaistas“ – dėl jose esančių antioksidantų, skaidulų ir vitaminų bei mineralų. Savo maistinėmis savybėmis šilauogės itin panašios į Lietuvoje augančias mėlynes.

Šios uogos pasižymi itin dideliu antioksidantų kiekiu, ypač antocianinais, kurie ir suteikia joms išskirtinę mėlyną spalvą. Paminėtos medžiagos padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie prisideda prie senėjimo procesų ir įvairių ligų atsiradimo.

Šios mėlynspalvės uogos yra ypatingos ir dėl savo kulinarinių savybių. Jos pagardins tiek desertus, tiek sveikuoliškus kokteilius. Be to, šilauogės – saldaus, švelnaus skonio, kurį paįvairina nedidelė rūgštelė, tad jas itin mėgsta vaikai.

Šilauogės puikiai išsaugo savo maistines savybes apdorotos tiek aukštoje, tiek žemoje temperatūrose – todėl jos puikiai šaldymui ar uogienėms. Dėl savo tvirtumo – kepant jos nesubliūkšta, šilauoges itin vertina konditeriai, jas naudoja įvairiems kepiniams bei desertų dekoravimui.

šilauogių receptai
Šilauogės

Tikras vasaros delikatesas: šiltos salotos su kepta antiena ir šilauogėmis

Vasara neretam tampa naujų skonių atradimu. Tikime, kad tokiu taps ir itin gardžios bei vasariškai lengvos šiltos salotos su kepta antiena ir šilauogėmis.

2 porcijoms reikės:

  • 1 anties krūtinėlės (su odele)
  • Mišrių salotų lapų (rukola, špinatai, romėniškos ar kt.)
  • 100 g šviežių šilauogių
  • 1/2 avokado (griežinėliais)
  • 50 g ožkos sūrio arba fetos (trupintos)
  • Saujos skrudintų graikinių arba pekano riešutų

1/2 raudonojo svogūno (plonais žiedeliais)

Padažui:

  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukšto balzamiko acto
  • 1 šaukštelio medaus arba klevų sirupo
  • 1 šaukštelio garstyčių
  • Druskos, pipirų pagal skonį

Pirmiausia, paruoškite antieną. Anties krūtinėlę įtrinkite druska, pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir palikite marinuotis. Tam pakaks 1 valandos šaldytuve.

Anties krūtinėlei išsimarinavus, iki 180 ᵒC kaitros įkaitinkite orkaitę. Kepkite antieną orkaitėje 8–10 minučių, jei norite paruošti vidutiniškai iškeptą (vidinė antienos krūtinėlės temperatūra turėtų siekti apie 57 ᵒC), arba 12–14 minučių, jei norite iškepti pilnai (vidinė temperatūra turėtų siekti 74 ᵒC).

Išėmę antieną iš orkaitės, uždenkite gabalėlius folija ir leiskite pastovėti 5–10 minučių.

Kol antiena – ilsisi, pasiruoškite salotas. Salotų lapus galite tiek supjaustyti, tiek ir suplėšyti į gabaliukus rankomis, sudėkite juos į dubenį.

Pusę avokado supjaustykite kubeliais, o pusę raudonojo svogūno – plonais žiedeliais. Sudėkite viską į dubenį su salotų lapais.

Į paruoštą mišinį įberkite šilauogių, skrudintų graikinių arba pekano riešutų, užberkite trupinto sūrio ir viską išmaišykite.

Metas imtis padažo. Į dubenėlį įpilkite alyvuogių aliejaus, balzamiko acto, įdėkite medaus arba klevų sirupo, garstyčių ir viską išmaišykite. Įberkite druskos, pipirų pagal skonį.

Atvėsusią anties krūtinėlę supjaustykite juostelėmis. Į lėkštes sudėkite salotas, ant viršaus uždėkite antienos juosteles. Apšlakstykite viską paruoštu padažu, užberkite šiek tiek šilauogių ir skanaukite!

Lietuvoje veikia 81 „Lidl“ parduotuvė 29 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose, Molėtuose ir Jurbarke.

Mano išsaugoti straipsniai