Gegužė – vienas svarbiausių mėnesių kiekvieno daržininko kalendoriuje. Nors orai jau leidžia daugiau laiko praleisti lauke, o šiluma vilioja imtis naujų sodinimo darbų, verta žinoti, kad kai kurioms daržovėms – tai paskutinis šansas patekti į jūsų lysvę.
daržovės
atsitiktinis
Pastaraisiais metais vis dažniau internete aptinkama diskusijų apie vadinamąsias Breuso sultis – daržovių kokteilį, kuriam priskiriamos „gydomosios“ savybės, ypač kalbant apie vėžio gydymą.
Jei norite aštresnio skonio – įberkite šiek tiek aitriosios paprikos miltelių. O lengvesnę, gaivesnę versiją gausite, jei vietoje majonezo naudosite tik jogurtą.
Vasaros ir rudens sandūroje daržovių gausa virtuvėje atveria puikias galimybes pasigaminti skanių atsargų žiemai.
Vasara – puikus metas ne tik skanauti šviežias daržoves, bet ir pasilepinti naminiais raugintais gardėsiais. Šįkart kviečiame išbandyti neįprastą, bet nuostabiai gaivų receptą – silpnai raugti agurkai su mėtų poskoniu. Tai eksperimentas, kuris ne tik pavyko, bet ir nustebino skonio švelnumu bei gaivumu. O traškumas... tiesiog idealus!
Brokoliai – vienas vertingiausių daržovių pasirinkimų mūsų kasdienėje mityboje. Nors ne visi juos pamėgsta iš pirmo kąsnio, verta žinoti, kad šios ryškiai žalios daržovės slepia ypatingą naudą sveikatai, o tinkamai paruošti – gali būti tikras skonio atradimas.
Rugpjūtis – tai aukso metas visiems, mėgstantiems ruoštis žiemai ir kaupti gardžias atsargas iš šviežių, saulėje prinokusių daržovių, vaisių ir uogų.
Šios aštriai marinuotos daržovės ne tik gardžios, bet ir sveikos – be dirbtinių priedų, pagaminamos per keliolika minučių ir suteikia galimybę išnaudoti sezono gėrybes.
Šiltuoju metų laiku naudinga pasinaudoti galimybe į mitybos racioną įtraukti sezoninius, itin vertingus vaisius ir daržoves – produktus, pasižyminčius dideliu maistinių medžiagų kiekiu bei naudingu poveikiu savijautai.
Lietuvos gyventojai vartoja per mažai vaisių ir daržovių: per dieną vienam žmogui rekomenduojama suvalgyti mažiausiai 400 g vaisių ir daržovių, tačiau mūsų šalyje šis skaičius vidutiniškai tesiekia apie 300 g, teigia prof. dr. Rimantas Stukas. Prasidėjus pavasariui daugelis susimąsto apie daržovių būtinybę organizmui, tačiau dažnam sunkiai sekasi jas integruoti į savo kasdienį maisto racioną. Kviečiame tai apgalvoti iš anksto!...
Perėjimas iš vasaros į rudens sezoną dažnai susijęs su padidėjusia peršalimo, gripo ir kitų infekcijų rizika. Norint išlikti sveikam rudenį, būtina rūpintis ne tik subalansuota mityba, bet ir papildomai stiprinti organizmą vitaminais.
Pomidorų genėjimas – viena svarbiausių, bet dažnai pamirštamų daržininkystės užduočių. Tinkamai atliekamas genėjimas padeda ne tik formuoti augalą, bet ir pagerina derliaus kokybę, sumažina ligų riziką ir pagreitina vaisių nokimą. Tačiau reikia žinoti, ką, kada ir kaip genėti, kad nepakenktume augalui.